You know everything I try to quit I only want it some more

Är du barn till någon förälder som röker hemma eller röker du själv? Är du en av de som blir drabbad av den passiva rökningen eller drabbar du andra?

Jag har provat att röka nångång när jag var yngre men har aldrig förstått förtjusningen med att vilja stinka askkopp varje dag. Det värsta som finns är dock när man själv inte väljer att röka men blir drabbad ändå. Hur många gånger har man inte hamnat bakom en persom som röker när man är ute och går och får all rök på sig? Eller när du står vid busshållsplatsen/tågstationen och folk rent ut sagt skiter om folket runtomkring? Om man nu måste röka så tycker jag man i alla fall kan ta hänsyn till folk som inte vill röka och få all skit på sig.

För ni vet väl att passiv rökning skadar personer som inte röker mer än den som själv röker? Den som själv röker en cigarett andas in ca en fjärdedel av röken. Resten handlar i ens omgivning. Och då slutar det med att vi icke rökare, blir passiva rökare. Vi drabbas av nikotinet och alla övriga kemikalier som den brinnande cigaretten producerar. Visste ni att upprepad passiv rökning under en längre period utsätter de drabbade för samma typ av hälsorisker som rökaren, även om riskökningen är lägre? Det värsta som finns, som jag tycker, är när föräldrar med barnvagnar går och röker samtidigt, hallå?! Du har ett barn som sitter där och får all skit på sig. Så jäkla oansvarigt.


Visste ni att risken att drabbas av lungcancer som passiv rökare ökar med 30 procent om man lever tillsammans med en rökare? Det finns också en ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt en miljöhälsorapport från 2001 från Socialstyrelsen orsakar passiv rökning ca 1000 hjärtinfarkter i Sverige varje år! Minst 500 som drabbas dör. 2010 kom Statens folkhälsoinstitut fram till att antalet döda har minskat till ca 200 per år. Dock är det fortfarande för många! Men minskandet beror på att vi i Sverige var smarta nog att införa rökfritt på serveringar och på arbetsplatser.

Tillbaka till barn vars föräldrar röker. Det starkaste sambandet har med mammans rökning att göra, och det drabbar främst barn under två år. Astma och örininflammation är vanligare hos barn som tvingas att leva med tobaksröken än vars föräldrar inte röker. Utveckling av barns lungfuktion kan också hämmas.

Enligt en artikel från DN har de kommit fram till att 600 000 människor varje år - varav 165 000 barn dör varje år på grund av passiv rökning. Det betyder av var hundrade som dör på jorden av rökning utan att själva ens ha dragit ett enda bloss. Ganska sjukt va?

Jag hoppas att andra länder börjar ta efter Sverige och börjar förbjuda rökning i alla fall på restauranger, då är det i alla fall ett steg i rätt riktning. Om ni känner folk som röker, så tala om det här för dem, även om de kanske vet så kan det vara bra att berätta en gång till. Kanske ett litet barn skulle slippa att få astma eller en vän skulle slippa dö i lungcancer?


Kommentarer
Postat av: Barbara

Bra och intressant :)

2011-09-02 @ 21:57:47

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0