Just put your paws up, because you were born this way

Ägg klassas supermat då det innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för att växa och må bra.

Ägg innehåller förutom protein och viktiga fettsyror, merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter. Visste ni att det enda som saknas i ägg är vitamin c och kolhydrater?

Det är väldigt få andra livsmedel som har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på spårämnen som ägg. Ett normalstort ägg ger mer än en tredjedel av vårt dagsbehov av selen, vitamin E och B12. I ägggulan hittar vi merparten av alla vitaminer och antioxidanter.

Ett ägg innehåller 12,3 % protein, och är alltså en utmärkt proteinkälla att äta!

Här nedanför kommer några inspirationsbilder till hur vi kan använda oss av ägget i vår matlagning.









bilder: weheartit.com.

Ett normaltstort ägg innehåller lite drygt 5 gram fett. I ägget finns det essentiella (livsnödvändiga) fettsyror som vår kropp inte kan tillverka själv. De essentiella fettsyrorna som finns i ägg är n-6 fettsyran linolsyra och n-3 fettsyran alfa-linolensyra. På grund av att ägget innehåller dessa essentiella fettsyror är det extra bra för oss att äta ägg.

40 procent av fettet i ägget är enkelomättat, och endast 1,5 gram, en dryg fjärdedel av fettet i ägg är mättat.

Ett sorts fett i ägg är av typen steroler --> hit hör kolesterol. Kolesterol hittar vi bara i animaliska livsmedel, som ägg, kött och mejeriprodukter. I ett ägg finns det ca 190 mg kolesterol.

Kolesterol har flera viktiga funktioner i våra kroppar. Det behövs för att kroppen ska kunna producera hormonet kortisol, de manliga och kvinnliga könshormonerna och vitamin D. I levern omvandlas en del av kolesterolet till gallsyror som behövs för att bryta ned fett.

Tidigare ansåg forskare att man skulle minska sitt intag av kolesterol via maten, eftersom ett för högt kolesterolvärde i blodet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men nu vet vi att det kolesterol som vi får i oss via kosten påverkar kolesterolhalten i blodet väldigt lite. För merparten av det kolesterol som kroppen behöver producerar kroppen nämligen själv. Produktionen är drygt ett gram per dag, vilket motsvarar två till tre gånger mer än vad vi få i oss via maten.

Så när vi får i oss kolesterol när vi äter, så kan kroppen anpassa och reglera den egna produktionen av kolesterol. Kolesterolhalten i maten har alltså en mycket liten påverkan på halten kolesterol i blodet.

Vi kan alltså äta ägg med mycket gott samvete! Vitamin C, som ägg saknar är ju superlätt att få i sig, bara man äter en kost med frukt och grönsaker så är det fixat :) Och då får vi ju också i oss kolhydrater som ägget också saknar.

För de som är inne på GI - Glykemiskt index, så kan jag säga att ägg har ett GI som är så lågt man kan komma på grund av att det inte innehåller några kolhydrater eller fibrer. Det gör ägg till den idealiska maten för den som vill äta mat med lågt GI.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0