I love the way you lie

Vi ska ju som sagt försöka få i oss 5 portioner frukt och grönt varje dag. De 5 portionerna bör dock bestå av 3 portioner grönsaker och 2 portioner frukt. Forskning pekar på att grönsaker är en aning nyttigare än frukt. Helst ska du försöka att dagligen se till att få i dig 1 portion med mycket betakaroten (vilket innebär en röd, gul eller orange frukt eller grönsak) samt 1 portion med mycket C-vitamin (kiwi, blåbär, hallon, citrusfrukter, röd paprika eller sötpotatis). Dessutom bör du äta minst 3 portioner korsblommiga grönsaker i veckan (t.ex. blomkål, vitkål, spenat, broccoli, rädisor, rovor, kålrot eller brysselkål). Försök också att se till att äta en blandning av andra frukter och grönsaker - ju fler sorter och ju fler färger din dagliga kost innehåller - desto fler fytokemikalier (välgörande växtämnen) får du i dig!

Hur mycket är då en portion frukt?

Stor frukt (ananas, cantoloupemelon, grapefrukt, mango, papaya, vattenmelon): 1 stor skiva

Medelstorfrukt (apelsin, avocado, banan, persika, päron, äpple): 1 hel frukt

Liten frukt (aprikos, clementin, fikon, kiwi, passionsfrukt, plommon, satsumas, tomat): 2 hela frukter

Bär (björnbär, blåbär, hallon, jordgubbar, krusbär, körsbär, svarta vinbär, tranbär, vindruvor): 1 kopp (knappt 3 dl)

Kokt, konserverad och blandad frukt (ananas, aprikos, fruktcocktail, färsk fruktsallad, persika, päron, äpple): 3 matskedar

Torkad frukt (ananas, aprikos, banan, dadlar, fikon, papaya, russin, tranbär): 1 matsked

Fruktjuice (alla rena fruktjuicer, inklusive tomat, färskpressad eller mixad, ej fruktdrinkar) : 1 medelstort glas (1 ½ dl)


Hur mycket är en portion grönsaker?

Blandade salladsgrönsaker (gurka, isbergssallad och andra ljusa salladssorter, seller): 1 dessertskål

Korsblommiga grönsaker (blomkål, broccoli, brysselkål, kålrot, rova, rädisa, vitkål): 2 matskedar

Mörkgröna bladgrönsaker (grönkål, mangold, pak-choi, romansallad, ruccolasallad, spenat): 2 matskedar

Andra grönsaker (aubergine, gröna bönor, lök, morot, paprika, squash, svamp, ärter): 2 matskedar

Groddade bönor (alfalfa, broccoligroddar, böngroddar): 1 halv kopp (1 ½ dl)

Bönor och baljväxter (kidneybönor, kikärter, linser, sojabönor, svarta bönor, vita bönor): 1 halv kopp

Grönsaksjuice (morot, tomat, rödbeta): 1 medelstort glas (1 ½ dl)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0