Jag måste vara galen

Här kommer 10 skäl till för varför man ska äta 5 portioner frukt och grönt varje dag!

11. Frukt och grönt kan lindra ett flertal "kvinnobesvär". Forskning vid Rutgers University i USA visar att vissa ämnen i tranbär och blåbär hindrar bakterier från att gå fäste i urinledaren och skyddar därför mot infektioner som blåskatarr. Ett glas tranbärsjuice eller en näve blåbär om dagen minskar risken med 58 procent. Italienska undersökningar har också funnit att kvinnor som äter mycket gröna grönsaker löper hälften så stor risk för att utveckla fibromyom än de som äter lite grönsaker.

12. Frukt och grönsaker motverkar rynkor. Enligt undersökningar vid Monash University i Australien har människor som äter rikligt med färsk frukt och grönsaker slätare och mindre rynkig hud än de som äter mycket rött kött och socker.

13. Enligt en skotsk undersöknig kan man sänka kolesterolhalten med 11 procent bara genom att äta två och en halv morot om dagen. Höga kolesterolvärden är en av de största riskfaktorerna när det gäller hjärtsjukdomar.

14. Efter en tolv år lång studie har man kunnat visa att människor vars kost innehåller mycket kalium löper betydligt mindre risk att drabbas av stroke. Färsk frukt och grönsaker - framför allt bananer, vindruvor, purjolök och kål - innehåller mycket kalium.

15. Frukterna behöver inte ens vara hela för att ha gynnsamma effekter. Enligt en undersökning vid Harvarduniversitetet kan ett enda glas grapefrukt- eller apelsinjuice om dagen minska risken för stroke med 25 procent.

16. Vi behöver i genomsnitt åtta glas vatten om dagen för att fungera optimalt - men om vätskenivån sjunker med bara 2 procent så påverkas vår energi, vår mentala förmåga och muskelkraft. Att äta 5 portioner frukt och grönsaker om dagen motsvarar tre glas vatten - och ännu mer om du väljer vattenrika livsmedel som melon, gurka, selleri eller sallad.

17. Människor som äter 3 portioner broccoli i veckan löper mindre än hälften så stor risk att drabbas av cancer i tjocktarmen jämfört med dem som inte äter broccoli. Undersökningar som genomförts vid det amerikanska cancerinstitutet visar att ju mer man äter av korsblommiga grönsaker (broccoli, blomkål, rovor, grönkål och vitkål), desto mindre är riskerna för att man drabbas av cancer i tjocktarmen.

18. Grå starr är den vanligaste orsaken till blindhet i världen, 15-20 miljoner är drabbade i dag, och enligt forskare ökar risken med 600 procent om man äter mindre än 1 portion frukt och grönsaker om dagen. Av alla grönsaker som gagnar synen tycks spenat vara den som får högsta poängen - inte bara ifråga om starr, utan också som ett viktigt skydd mot åldersrelaterad makuladegeneration (förändringar i näthinnans gula fläck), den vanligaste orsaken till blindhet hos personer över 55 år.

19. Storbritanninen har det högsta antalet fall av astma i världen och 23 procent av alla barn i åldrarna 6-7 år drabbas. Cirka 8-10 procent av Sveriges befolkning har diagnosen astma, det vill säga ungefär 720 000 människor. Till och med i Nya Zeeland, som är så omtalat för sin friska luft, drabbas var sjätte invånare av astma. Men forskningsresultat som publicerades i Storbritannien 2001 visar att man kan lindra symtomen genom att äta tomater varannan dag eller ett äpple om dagen.

20. Stress drabbar många i samhället idag, men undersökningar har visat att människor som äter mycket frukt och grönsaker som innehåller B6-vitamin (t.ex. bananer och avocado) hanterar stress bättre än de som inte gör det. I genomsnitt behöver vi 2 mg B6-vitamin om dagen - en banan innehåller vanligtvis 0,7 mg, en avocado 1,76.
Boken jag har tagit faktan ur, tycker jag är väldigt bra, det står skrivet väldigt enkelt hur vi ska få i oss 5 portioner frukt och grönsaker varje dag, och varför det är bra med mera. Men vad är egentligen en portion frukt/grönt? Det tänkte jag ta upp i ett kommande inlägg!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0