My lips like sugar, my lips like sugar

Socker! Finns det några fördelar med socker och varför är egentligen socker dåligt? Och vilka olika sorters socker finns det?

Bra med socker:
- Socker är ren energi, vilket gör att du blir pigg och glad, och kan ibland vara bra att fylla på med, men inte för mycket!
- Är en bra smaksättare i olika desserter och annan mat
- Ger snabb energi, vilket kan behövas i vissa situationer

Dåligt med socker:
- Man går upp i vikt av för mycket socker
- Risk för hål i tänderna
- Om man äter för mycket finns en risk av att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och fetma

Vitt socker
Det vanligaste vita sockret kommer från sockerbetor eller sockerrör och har specialbehandlats och renats för att få sin vita färg. Det består av både fruktsocker och druvsocker. Sockret är även ren energi som snabbt går ut i kroppen.

Farinsocker
Är brunt eller vitt socker med tillsats av mörk sirap. Maltodextrin, som är gjort av stärkelse tillsätts för att göra sockret klumpfritt. Farinsocker används framförallt vid bakning om man vill ha en kraftigare smak.

Fruktsocker
Fruktsocker (fruktos) är det sötaste sockret, en och en halv gång så söt som vanligt socker. Det finns en stor nackdel med fruktsocker och det är att hjärnan inte kan använda det utan att först omvandla sockret till fett i levern - vilket kan leda till höga blodfetter! I måttliga mängder kan fruktsockret tillsättas i t.ex. en fruktsoppa för att framhäva smaken på frukt och bär. Det är skillnad på tillsatt fruktos och naturlig fruktos. Därför är ett nyttigt alternativ att äta hela frukter. Då får fruktsockret naturligt sällskap av fibrer, antioxidanter och vitaminer.

Druvsocker
Druvsocker (glukos) är en enkel sockerart som snabbt tas upp i kroppen. Det är också en byggsten i stärkelse som bland annat finns i potatis. Om potatisen är kokt eller bakad i måttliga mängder påverkar den dock blodsockret väldigt lite. Den totala mängden stärkelse är nämligen låg, tack vare att potatisen innehåller mycket vatten.

Rårörssocker
Rårörssocker och muskovadosocker kan vara ett bättre val än vitt socker för att man får mer smak. Men näringsmässigt är det väldigt likt vanligt vitt socker.

Honung
Produceras från bin av blommornas nektar. Det innehåller förutom olika sockerarter små mängder vitaminer, mineralämnen och enzymer. Dessa är dock känsliga för upphettning, så ät den helst kall eller ljummen. Honung har länge används som naturlig medicin vid förkylning och hosta.

Sirap
Vanlig sirap tillverkas av råsocker från sockerbetor och sockerrör. Sedan tillsätts olika ämnen som bestämmer färg och smak. Lönnsirap ger däremot flest mineraler och näringsämnen av alla söta produkter.

Ofta finns socker dolt i många vanliga livsmedel, så kolla ordentligt på innehållsförteckningen om du vill undvika tillsatt socker. Ät produkter som har naturligt socker i sig, som frukt! Jag har senaste åren varit väldigt noga med att kolla vad brödet jag äter innehåller. Undviker socker och sirap så gott det går. För glöm inte att sirap också är socker! Det bästa man kan göra är att baka sitt eget bröd, men annars finns det flera goda alternativ i affären som jag har smakat.

Det här har ni väl inte missat..


Kommentarer
Postat av: Mia Olsen - ätstörd {anorexia nervosa}



Kan du inte ge tips på bra bröd man kan köpa (och baka själv), som är utan/eller har så lite socker/sötsliskigt som möjligt i sig?



För jag är helt lost i "bröd världen", har tom. slutat äta bröd pga av detta, saknar det dock inge vidare jätte mycket. Men saknar faktiskt lite lite att kunna ta en macka med keso och krydda på ibland.

2011-03-22 @ 11:10:26
URL: http://marslammet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0