Oh my love I swear you're perfect

Eftersom jag skrev om de tio bästa frukterna igår, så tänkte jag idag skriva om de tio bästa grönsakerna!

1. Broccoli

När man äter broccoli så börjar kroppen att producera ett avgiftningsenzym som skyddar mot cancerframkallande ämnen och hindrar tumörtillväxt. Broccoli innehåller också stora mängder kalcium - en portion ger 10 procent av der rekommenderade dagsbehovet. Broccoli är dessutom rik på folsyra, C-vitamin och den viktiga mineralen selen.

2. Brysselkål

I likhet med broccoli innehåller brysselkål ämnen som är viktiga för kroppens avgiftning och dessutom stora mängder antioxidanter. Brysselkål hör till de fyra grönsaker som är mest effektiva när det gäller att förebygga stroke.

3. Lök

Den viktigaste ingrediensen i lök är en flavonoid som kallas quercetin och som stärker såväl lungorna som benstommen. Det är också det ämnet i vin som skyddar hjärtat. Rödlök innehåller fler näringsämnen än andra sorter.

4. Morötter

Det är sant att morötter förbättrar mörkerseendet eftersom de förser den ljuskänsliga delen av ögat med A-vitamin. Män som äter morötter löper mindre risk att drabbas av lungcancer än andra män. Morötter sänker också kolesterolhalten. Ett tips: Avlägsna blasten så snart du köpt dem så bevaras näringsämnena bättre.

5. Paprika

Paprika förebygger cancer, mildrar åldrandets effekter och är bra mot hjärtsjukdomar. Grön paprika innehåller dubbelt så mycket C-vitamin som citrusfrukter, och röd paprika tre gånger så mycket. Paprika är också rik på betakaroten - den röda innehåller nio gånger så mycket som grön. Röd paprika innehåller också lykopen.

6. Sojabönor

En halv kopp sojabönor innehåller en tredjedel av de fytoöstrogener som kvinnor behöver få i sig dagligen för att förhindra bröstcancer. Undersökningar pekar även på att sojabaserade produkter kan förebygga prostatacancer.

7. Spenat

Spenat är fullproppad med fibrer. Det är också det livsmedel som gör mest nytta för ögonen efersom den innehåller minst fem gånger så mycket lutein som annan mat. Spenat innehåller även energigivande järn och folsyra och ett B-vitamin som visat sig kunna minska risken för missbildningar hos foster.

8. Sötpotatis

Innehåller mycket A-vitamin, utgör också en mycket fettsnål källa för E-vitamin samt innehåller mer fibrer än havreflingor.

9. Tomater

Tekniskt sett är tomaten en frukt, men de flesta av oss betraktar den som en grönsak. Tomater är den bästa källan för den viktiga antioxidanten lykopen som har visat sig kunna skydda mot lung-, prostata- och livmoderhalscancer. Så lite som en tomatbaserad produkt om dagen kan minska risken för lungcancer med 25 procent.

10. Vitlök

Regelbunden konsumtion av vitlök kan föryngra ditt hjärta med drygt tio år. Vitlök motverkar åderförkalkning och även hjärtsjukdomar. Vitlök stärker också immunförsvaret, gör blodet tunnare och kan till och med göra dig glad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0