The beauty of this life I've made with you

All frukt innehåller nyttiga ingredienser men vet du vilka som är lite bättre för din hälsa än andra?

1. Avocado

Avocado är den frukt som innehåller störst koncentration av antioxidanten Vitamin E. Den innehåller också lutein som är bra för synen, och jämfört med andra frukter innehåller avocado tre gånger så mycket glutation som kan minska risken för cancer i munhålan. I avocado hittar vi enkelomättade fetter som kan bidra till att sänka kolesterolvärdet.

2. Blåbär

Blåbär är den frukt, som har den största procenten antioxidanter. Blåbär kan bidra till att linda problemen med nedasatt minnesförmåga och koordinationssvårigheter som äldre människor kan drabbas av.

3. Hallon

Hallon innehåller ellagsyra, och undersökningar visar att denna fytokemikalie kan förhindra och besegra cancer, främst bröst och livmodercancer. Ellagsyra förekommer främst i hallonens små kärnor. Bären innehåller mycket C-vitamin och fibrer.

4. Jordgubbar

I likhet med hallon innehåller även jordgubbar stora mängder ellagsyra. De är rika på C-vitamin och fibrer. Åtta bär ger en femtedel av dagsbehovet av folsyra (gäller personer om inte är gravida). Om du utsätts för passiv rökning kan jordgubbar vara till hjälp, då bären minskar effekterna av benspyren som är ett cancerframkallande ämne i tobaksrök.

5. Katrinplommon

Ingen frukt innehåller så mycket antioxidanter som torkade plommon - nästan dubbelt så mycket som blåbär, de färska frukt som har de högsta värdena av antioxidanter. Katrinplommon hjälper mot förstoppning, som kan orsaka många matsmältningssjukdomar och vissa cancerformer. Förutom fibrer innehåller katrinplommon även vinsyra som är ett naturligt laxermedel och dihydrofenylisatin som hjälper tarmarna arbeta.

6. Kiwi

En kiwi innehåller hela dagsbehovet av C-vitamin. Den innehåller som avocadon, stora mängder lutein som är bra för synen. I kiwin hittar vi också fibrer som motverkar förstoppning, kolesterol och cancer, samt mineraler som koppar, kalium och magnesium och till och med en dos E-vitamin.

7. Tranbär

Tranbär innehåller stora mängder antioxidanter som motverkar åldrandet och som även kan minska risken för blåskatarr. Forskning har också visat att bären kan förhindra plackbildning på tänderna.

8. Vattenmelon

Lykopen är en viktig substans som motverkar cancer. Även om vattenmeloner innehåller mindre lykopen per gram än tomater får du i dig nästan fyra gånger så mycket per portion av detta ämne eftersom melonportionen är så mycket större. Dessutom innehåller vattenmelonen mycket vatten, vilket förhindrar uttorkning, och en hel del kalium, som behövs för regleringen av bland annat blodtrycket.

9. Vindruvor

Förutom att vindruvornas skal innehåller fibrer och antioxidanter innehåller de också en substans som kallas resveratrol som skyddar druvorna från svampsjukdomar. Men resveratrol är också bra för oss människor för att det kan minska risken för hjärtsjukdomar.

10. Äpplen

Äpplen är inte särskilt rika på vitaminer och mineraler, men är rika på antioxidanter som ger en minskad risk för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Forskning pekar även på att äpplen kan skydda minnet och förebygga demens.

Källa: All fakta kommer ifrån boken Fem om dagen - frukt och grönt för bättre hälsa, förutom faktan om äpplen som jag hittade på nyfikenvital. Svenska utgåvan om Fem om dagen kom ut 2003, så det kan ju hända att det finns bättre frukter än dessa här ovanför, det pågår ju ständigt forskning!


Kommentarer
Postat av: alicia

önskar att jag hade din kunskap och inställning till mat och hälsa och sånt haha. sjukt inspirerande :)) kram

2011-03-19 @ 10:08:48

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0