Q & A

Anonym:

va? hur kan det vara nyttigt att laga i mikrovågsugn? försvinner inte mycket vitaminer då?

Jag har också alltid trott att det skulle vara så att det försvinner mycket vitaminer, och blev chockad när jag hittade den här faktan om att det skulle vara nyttigare att värma grönsaker i micron, än att t.ex. koka dem.

Men nu har jag läst på lite och de näringsförluster som gäller när det kommer till tillagning i microvågsugn rör de vattenlösliga vitaminerna (C-vitamin och de olika B-vitaminerna) . Det är de vitaminer som är känsligast för värme och urlakning.

Då tillagningstiden i mikrovågsugn oftast är kortare än vid traditionell matlagning och den tillsatta mängden vatten är liten, blir förlusterna små både av vitaminer och mineraler. Näringsförlusterna kan sägas vara mindre vid tillagning i mikrovågsugn än vid kokning på vanligt sätt.

Hittade en text från livsmedelsverket som säger såhär:

När man lagar mat i mikrovågsugnen kokas vattnet i maten.

Det finns flera studier som undersökt vad som händer vid matlagning i mikrovågsugn. I de flesta fall finner man endast små förändringar. Dessa är vanligtvis mindre än de som uppkommer vid vanlig kokning och stekning.

Det har inte publicerats studier eller artiklar som visar att tillagning i mikrovågsugn påverkar näringsinnehållet negativt på annat sätt än vanlig uppvärmning. Tvärtom är det en skonsam tillagningsmetod.

Om man däremot upphettar längre och intensivare än vad man normalt gör, uppkommer en del förluster av näringsämnen, vilket inte är så märkligt.

Det är svårare att ha kontroll över temperaturen när man värmer i mikrovågsugn. Därför ska inte bröstmjölk eller bröstmjölksersättning värmas i mikrovågsugn. Värmen kan bli så hög att det biologiska värdet av vissa ämnen blir sämre.

Glöm inte att värma maten i mikron till minst 70 grader!

Så, är mikrovågsugnen en vän eller fiende? Enligt många källor så är det inte så farligt som vi tror, och att alla näringsämnen går förlorade är bara en matmyt som går runt!

Så när det kommer till grönsaker, så kan ni ju själva välja att antingen laga de i micron eller koka de på spisen. Det viktigaste är ju ändå att vi får i oss frukt och grönt, och helst 5 portioner per dag!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0