I'd rather be with you

Sitter just nu och läser en bok som heter Ät dig frisk - välj rätt mat. I den här boken tar de också upp olika matlagningsmetoder, såsom ångkokning, kokning, stekning, wokning, långkok, ugnsstekning, grillning och rå mat, och då vilket sätt som bäst förvarar näringsämnen med mera.

I den här boken anser de att det bästa sättet att bevara näringsämnen är att ångkoka mat. Och i förra boken jag läste i och lite andra källor sägs det mikrovågsugn.

Om man ångkokar t.ex. fisk tar det ungefär tio minuter, beroende på tjocklek, och bevarar de goda och nyttiga fettsyror som finns i nästan all fisk, och även de vattenlösliga B-vitaminerna. I mikrovågsugn är det B-vitaminerna som försvinner snabbast. Att ångkoka grönsaker tar bara några minuter, och är alltså bra för att bevara näringsämnen.

Så ni som fortfarande känner att ni inte litar på mikrovågsugnen (läs i tidigare inlägg), ångkoka istället! 

Om man verkligen vill bevara alla näringsämnen får man köra på rå mat, och inte tillaga maten alls, fast det kan ju inte göra med all mat såklart. Grönsaker, frukt, nötter, kärnor eller frön funkar bra, men inte kött och olika sädesslag som man ju förstår. Sushi går ju även bra såklart! Och det är ju riktigt gott! :)

Fördelen med råa livsmedel är att de innehåller enzymer som underlättar matsmältningen. De är också rika på fibrer, som för bort giftiga avfallsämnen och onödigt kolesterol ur kroppen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0