I love you just the way you are

Ska vi helst äta råa eller tillagade grönsaker?

Det finns olika anledningar till att råa grönsaker anses innehåller mer näring än tillagade. En av de är att näringsämnena förstörs i grönsakerna om de tillagas på fel sätt. Undersökningar har visat att om gröna grönsaker som spenat kokas i vatten, förlorar 45 procent av sitt C-vitamin, 35 procent av sin folsyra och minst 5 procent av övriga näringsämnen.

Så vad är den rätta tillagningen?
Det är viktigt att tillaga grönsaker på rätt sätt, annars går näringsämnen förlorade.
Tänk på detta:

- Att tillaga frukt och grönsaker i mikrougn är det allra bästa alternativer. Att ångkoka och woka maten är det nästa bästa alternativet. Det kan också vara bra att laga maten i ugnen eftersom näringsämnena inte läcker ut under tillagningen.

- Kokning gör att de flesta näringsämnena försvinner. Men om du ändå vill äta färsk frukt eller grönsaker ska du använda så lite vatten som möjligt och äta dem innan de hunnit bli alltför mjuka.

- Använda kokvattnet till såser eller steksky eftersom den innehåller all den näring som gick förlorad under kokningen.

- Låt om möjligt skalet sitta kvar på frukt och grönsaker eftersom det förhindrar att näringsämnena försvinner. Det är också bra om du skär maten i stora bitar istället för små tärningar eller skivor.

- När du tillagar konserverad mat ska du tänka på att den redan varit upphettad och behöver kortare koktid än färska eller frysta livsmedel.

Och sist lite om morötter och tomater..

En genomförd undersökning visar att morötter som kokats innehåller tre gånger så mycket betakaroten som råa. Anledningen till detta är att kokningen mjukar upp de hårda cellväggarna vilket gör det lättare för kroppen att absorbera betakarotenet. När vi dessutom redan vet att det finns mer lykopen i kokade tomater och att upphettningen under konserveringsprocessen underlättar fiberupptaget, står det klart att råa grönsaker inte nödvändigtvis är bättre!


Kommentarer
Postat av: Anonym

va? hur kan det vara nyttigt att laga i mikrovågsugn? försvinner inte mycket vitaminer då?

2011-03-26 @ 15:18:50

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0