But you'll always be my hero

Läste för längesen en bok som heter "Franska kvinnors smala hemligheter". Och jag hittade precis några anteckningar som jag skrivit från boken om saker man ska tänka på.

- Om man äter samma sak på samma sätt gång på gång krävs det snart större mängder bara för att åstadkomma samma mättnadskänsla.

- Mat på tv gör att man tänker på att äta och sätter fart på magsafterna, släpper lös insulinet, sänker blodsockret och stimulerar längtan efter mat. Det är gastronomisk pornografi.

- Laxens nyttiga fett sänker blodtrycket, tunnar ut blodet, utvidgar blodkärlen, gör hjärtats rytm stadigare och motverkar cancer.

- Svampar innehåller nästan inget fett, socker eller salt, utan är istället ett bra sätt att få i sig nyttiga fibrer – och de är mer proteinrika än många färska grönsaker. De har gott om vitaminer och mineraler, särskilt B-vitamin, med dessa försvinner när svampen kokas, så pröva gärna på att äta dem råa (med en lätt oljedressing) – något som skulle verka otänkbart med svamparna från stormarknaden. Alla borde äta svamp mer regelbundet, rå eller tillagad. För att inte tala om fylld.

- Ät aldrig ur förpackningar. Använd riktiga tallrikar. Ät sakta, tugga ordentligt.Titta inte på tv eller läs tidningarna. Tänk uteslutande på maten som inmundigas, njut av varje tuggas doft och smak. Öva in förmågan att regelbundet lägga bort kniv och gaffel efter några munsbitar och beskriv sedan för dig själv smakerna och konsistenserna i munnen.

- För oss är det konstigt att se en hel måltid på en tallrik, och ännu konstigare att se en tallrik helt täckt av mat. Arrangemanget med en rätt i mitten av tallriken är en del av den franska njutningen.

- Du bör uppmärksamma dig själv, dina ögon, din hy, din sinnesstämning och framför allt dina kläder – de kommer visa hur långt du har kommit. (Kolla inte bara på vad vågen säger!)

- Ät på regelbundna tider. Ät en ordentlig frukost. Ät långsamt och sitt ner. Tugga ordentligt, även om det känns fånigt.

- När du lärt dig att ersätta skräpmaten med goda saker som ger sann tillfredsställelse förstår du också att frasen ”mindre kan vara mer” inte bara är meningslöst prat.
En enda bit fin mörk choklad kan ge en nästan extatisk njutning, något som ett dussin Snickers aldrig kan åstadkomma. På tal om detta, bannlys också all ”choklad” med tillsats av majsmjöl, majssirap, artificiella smakämnen, artificiella färgämnen och alltför mycket socker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0