Jag vägrar att inse, du sviker mig alltid

Ett av råden som livsmedelsverket har gett den svenska befolkningen är att vi ska äta 5 portioner frukt och grönt varje dag. Med vilka är skälen till att vi ska äta just 5 ?

1. Enligt världshälsoorganisationen (WHO) skulle 85 procent av alla cancerfall bland vuxna kunna undvikas. Av dessa anses cirka hälften bero på den näringsfattiga kost vi i västvärlden håller oss till, men om vi lade till 5 portioner frukt och grönsaker om dagen skulle den siffran kunna sjunka avsevärt.

2. I USA orsakar hjärtsjukdomar över en miljon dödsfall varje år. I Storbritannien avlider en person var tredje minut i kranskärlssjukdomar, men nya forskningsrön från universitetet i Cambridge visar att ett enda äpple om dagen minskar risken att dö i förtid av hjärtsjukdomar med 20 procent. Lätt till en apelsin och banan så kommer du upp i 50 procent.

3. Man drabbas inte lika ofta av lindrigare infektioner som förkylningar och influensa. Att låta frukt och grönsaker ingå i kosten (framför allt kiwi, hallon, paprika och citrusfrukter) är det bästa sättet att få i sig tillräckligt med C-vitamin. Det har också visat sig att människor som äter mycket C-vitamin har 34 procent färre sjukdomar än andra.

4. En undersökning från 1998 visar att en fiberrik kost skyddar mot bröst- och prostatacancer. Nästan alla grönsaker och de flesta frukter innehåller fibrer. Det gäller framför allt kål, ärter, bönor, bär och torkad frukt.

5. Att drabbas av åldersrelaterad minnesnedsättning är en av de tråkigaste aspekterna av att bli gammal, men enligt en undersökning från 1999 räcker det att komplettera kosten med motsvarande en halv kopp blåbär om dagen för att nya hjärnceller ska kunna bildas, vilket kan förhindra att minnet försämras.

6. De flesta av oss tror att det bara är mejeriprodukter som är bra för benstommen, men faktum är att även mörkgröna bladgrönsaker som broccoli och grönkål innehåller kalcium. Lök bidrar också till benuppbyggnaden genom att förhindra den process som får skelettet att försvagas. Undersökningar vid universitet i Bern visar att det räcker med 1 gram lök om dagen för att stärka benstommen.

7. Fem portioner röd frukt och grönsaker i veckan (exempelvis tomater och vattenmelon) kan minska risken för lungcancer med 25 procent.

8. Hudcancer orsakad av UV-strålning ökar i hela världen. I Queensland i Australien drabbas fyra av fem personer av någon form av hudcancer, och till och med i Storbritannien har antalet fall av den farligaste formen, malignt melanom, nästan fördubblats sedan 1971. Forskning vid universitetet i Arizona har dock visat att en kost som innehåller 5-10 portioner röda, gula och orange frukter och grönsaker kan minska risken för hudcancer genom att ett UV-skyddande lager bildas under huden.

9. Enligt den mest omfattande studien av framgångsrika bantningsmetoder som hittils gjorts är det viktigt att inrikta sig på en kost som innehåller mycket frukt och grönsaker om man vill gå ner i vikt och behålla sin idealvikt. Det är knappast förvånande om man tänker på att två till tre matskedar av de flesta frukter och grönsaker bara innehåller femtio kalorier - lika mycket som en halv chokladbiskvi eller fem potatischips.

10. Ett högt intag av frukt och grönsaker har visat sig kunna minska risken för cancer i magsäcken. En svensk undersökning av tvillingar visat att det syskon som äter mycket frukt och grönsaker löper fem och en halv gånger mindra risk att drabbas av magsäckscancer än det syskon som inte gör det.

10 mer skäl kommer upp här imorgon!

All fakta kommer från boken "Fem om dagen" av Helen Foster.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0