It’s not about meaning something to everyone, it’s about meaning everything to someone.

Mindfood. Begreppet har använts i flera år i USA, men är ganska okänt i Sverige. Det är ingen diet, utan en kosthållning som fokuserar på hur hjärnan och sinnet fungerar. Maten man äter ska ge kraft till ens mentala hälsa.

Mindfood handlar om att äta bra råvaror som har mycket näringsmättnad, de ska vara så närproducerade som möjligt, och helst ekologiska och kravmärkta. Man ska även undvika att äta allt för ensidigt.

Det sägs att mindfood hjälper oss att rensa ut slaggprodukter från kroppen, vi får en bättre koncentrationsförmåga, ökad stresstålihet, bättre minne, högre motivation, bättre koordination och snabbare reaktioner. Hjärnans åldrande dämpas även och vi undviker sjukdomar och högt blodtryck.

Vad räknas då som mindfood?
- Frukt. Främst blåbär som innehåller mycket vitaminer och antioxidanter som ökar syresättningen i cellerna och banan som innehåller mineraler, folsyra, bra aminosyror och kolhydrater. Kolhydrater är jätteviktig energi som hjärnan behöver få för att fungera optimalt.



- Grönsaker. Spenat och andra mörkgröna bladgrönsaker, som innehåller mycket vitaminer, järn och magnesium.


- Fet fisk. Makrill. lax och sill ger omega-3 källor som är viktiga för hjärnan. Om vi äter för lite omega-3, använder sig hjärnan av sämre fettsyror som sänker hjärnans prestationsförmåga. Se dock till att det står på förpackningen av t.ex. lax att fisken innehåller omega-3, då alla inte alltid gör det! Omega 3 finns ju annars naturligt i nötter och avocado.

-
Ägg.

- Havregrynsgröt eller bovetegröt.


- Te utan koffein - grönt, rött eller vitt.

- Surdegsbröd, grovt bröd eller knäckebröd.

- Solrosfrön.

- Bönor.

Det är också viktigt att dricka 6-8 glas vatten per dag, undvika transfetter och snabbmat, och att äta regelbundet: frukost, lunch, middag och eventuellt mellanmål vid behov.

Bilder: weheartit.com

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0