Today I don't feel like doing anything, I just wanna lay in my bed

Vägen till friskare hud går genom kosten som jag tog upp i ett tidigare inlägg. Idag tänkte jag ta upp protein.

Protein är en av hudens viktigaste byggstenar och bidrar till nybildning av kollagen som främjar en smidigare hud.
Åtta av tjugotal olika aminosyror som protein är uppbyggt av hos människan kan bara tillföras via kosten och kallas därför essentiella. Vilken typ av protein som bildas styrs av vår arvsmassa, DNA. Kroppens matsmältningssystem bryter ner proteiner till aminosyror som vi sedan tar upp via tarmen.

Protein ingår i många olika processer i kroppen och bygger upp muskler, ben, brosk och fungerar också som byggstenar i huden. Dessutom är elastin och kollagen proteiner. Det protein vi äter kan inte lagras. Vill vi därför ha en sundare kropp och en smidig och fas hud, och samtidigt starkare naglar och glänsande hår måste vi äta protein av bra kvalitet flera gånger per dag. Om vi inte gör det får kroppen inte i sig de olika aminosyrorna den behöver.

Protein bidrar med energi utan att tillföra många kalorier. Protein ingår i bildandet av ATP, som är cellernas energikälla och som ger ytterligare kraft till cellförnyelsen. Cellförnyelsen kräver tillgång på protein av hög kvalitet, det vill säga protein som innehåller alla de livsnödvändiga aminosyrorna. Dit räknas ägg, fet fisk som dessutom bidrar med nyttigt omega-3 fett för huden, kyckling, yoghurt och andra magra mejeriprodukter. Det enda vegetariska alternativet som räknas hit är sojabönan enligt WHO. Tyvärr innehåller inte andra vegetariska proteinkällor alla de viktiga aminosyrorna, vilket är nödvändigt att tänka på om du är vegetarian. Risken är annars att du får brist på viktiga aminosyror som metionin, lysin och tryptofan, och att tillväxthormon inte har tillräckligt med byggstenar för att reparera din hud.

Rött kött innehåller bra protein, men tyvärr för mycket mättat fett som kan stimulera inflammation. Rött kött bildar skadliga ämnen när det upphettas för hårt, och därför kan tillagningen av rött kött ge upphov till cancerogena ämnen. Äter man stora mängder rött kött ökar risken för tjocktarmscancer.

Om du äter protein till varje måltid får du i dig tillräckligt för att cellerna ska kunna förnyas på bästa sätt.


Kommentarer
Postat av: Karin

ohh nice jess jag alskar att lasa din blogg pa morgonen typ varje dag nar jag ater frukost i sangen :D

2011-04-25 @ 19:45:38
URL: http://centralpacific.wordpress.com
Postat av: Jessica

Va kul att höra hehe. Kul att du kommer hem snart förresten!:D

2011-04-25 @ 21:46:34
URL: http://jessicalinda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0