I love you just the way you are

Nu när solen är här är det viktigt att skydda sig mot solens UV-ljus på rätt sätt.
44659_1557697072107_1525671993_31379105_6370_n_large
Något många nog inte tänker på är en kost rik på antioxidanter skyddar huden mot solens UV-ljus, en förtidigt åldrad hud och risken att drabbas av hudcancer.

När vi äter antioxidanter så ökar man mängden av dessa i huden och de kan på så sätt skydda vår hud.

Ellagsyra är en antioxidant som finns rikligt i bär som jordgubbar, hallon, tranbär, granatäpple och björnbär. Den har visat sig skydda mot en del av de skadliga UV-strålarna. Man vet sedan tidigare också att ellagsyra minskar risken för cancer. Men nu har det även visat sig att ellagsyran skyddar kollagen från att förstöras och att den minskar den inflammatoriska processen. På så sätt minskar också risken för rynkor orsakade av solen.
Vill du skydda dig maximalt så bör du äta rikligt med färgstarka bär och även använda en hudkräm som innehåller ellagsyra.

Lykopen är en antioxidant som finns i tomater och vattenmeloner, och som ger dem dess röda färg. Det bildas mer lykopen vid upphettning, vilket innebär att pastöriserad tomatjuice, tomatsås och ketchup innehåller en större mängd lykopen än en rå tomat. Äter du regelbundet lykopen så kommer det ansamlas i huden och fungera som en inre solskyddsfaktor. Risken för att huden ska skadas i solen minskar. Det tar dock flera månader för huden att lagra en betydande mängd.

Betakaroten tillhör precis som lykopen karotenerna och ger en gyllene ton åt huden om man regelbundet äter exempelvis morötter, som är rika på betakaroten. Detta beror på att betakaroten precis som lykopen lagras i huden. Betakaroten ger ett 24-timmars ökat skydd mot UV-ljus och minskar på så sätt risken för UV-skador och därmed för tidigt åldrande av huden. Betakaroten kan omvandlas i huden till vitamin A som bidrar till förbättrad cellförnyelse, ökad kollagenproduktion och förbättrad sårläkning. Så morötter, aprikoser, spenat och mango är riktig supermat för huden. På köpet får du dessutom ett skydd för dina ögon, eftersom betakaroten är en antioxidant som skyddar din lins mot de fria syreradikaler som bildas av UV-ljus. På så vis minskar även risken för grumlad lins, eller grå starr, så kallad katarakt.

bild: wehearit.
källa text: vägen till friskare hud av helena nyblom.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0