One plus one equals two and it's me and you

Det snackas mycket om hur man ska gå ner i vikt, men knappt något om hur man går upp i vikt. Det är lättare att gå upp i vikt än att gå ner i vikt, men det viktigaste när man planerar att gå upp i vikt är att göra det hälsosamt. Att äta sötsaker, dricka cola och sluta röra på sig för att man vill gå upp i vikt, är inte den rätta vägen!

Det första du ska göra är att ändra dina måltider och äta mer, men samtidigt hälsosamt. Det andra är att du måste kombinera det med träning, helst styrketräning för att få en ökad muskelmassa.

Vi börjar med styrketräningen. När man styrketränar utsöndras flera av kroppens egna anabola hormon (dvs tillväxthormon) som hjälper dig att växa. När man tränar känner man ofta en större aptit än om man inte tränar och det är här kosten kommer in. Du ska börja äta 5-6 gånger om dagen. Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Det kan kännas mycket i början, men detta kommer hjälpa dig att gå upp i vikt om du äter rätt livsmedel. Fyll halva tallriken med kolhydrater, en fjärdedel med protein och andra fjärdedelen med grönsaker.

Tänk på att du ska äta mer kalorier än du förbrukar - du måste därför äta mer än vad du gör av med. Du måste därför se till att få i dig livsmedel med stor energitäthet.

Så vilka livsmedel ska man egentligen äta för att gå upp i vikt?

Nötter. Lägg de i havregrynsgröten, ovanpå filen eller ät de som de är till ett mellanmål.

Torkad frukt. Innehåller mycket energi och kalorier.

Pasta, ris och potatis. Fyller du halva tallriken med något av det här kommer du se resultat på vågen.

Fet fisk som makrill och lax. Det här kan du äta mycket av!

Mejeriprodukter. Röd mjölk, yoghurt med högsta fettprocenten, ostar med hög fettprocent, grädde och smör.

Avocado.
En superbra grönsak som du kan frossa :)

Olivolja. Häll på lite extra olja över det du äter!

Det här är bara några livsmedel som är bra vid viktuppgång, tänk på att maten du äter ska innehålla mycket kalorier, men samtidigt vara hälsosamma.

Du ska alltså inte äta sötsaker, skräpmat och dricka läsk för att gå upp vikt. Du riskerar då samtidigt med viktuppgången att drabbas av näringsbrist, för att fetthalten i blodet ökar. En ökad fetthalt i blodet kan leda till åderförkalkning som i sin tur ökar risken för stroke, blodproppar och hjärtinfarkt.

Till sist, låt viktuppgången ta sin tid. Det kommer gå långsammare om du tar den hälsosamma vägen än om du tar den onyttiga, men du kommer att må bättre när du väl kommit fram till ditt mål.


Jag älskar avocado, och äter det nästan varje dag. Dock inte i stora mängder, då den innehåller mycket fett - och även om det är nyttiga fetter så finns det en risk att man går upp i vikt. Men ni som vill gå upp i vikt, kan med fördel äta mer avocado än vi som vill hålla vår vikt eller gå ner i vikt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0