We like to sleep all day and party all night






Fashioninspiration a la Fanny Lyckman. Love her style!

Oh, now I'm done believing you


Frukost. Rågstyrka med keso och gräslök. Apelsinjuice.

En månad kvar tills jag börjar högskolan! Shit. Jag är riktigt taggad på att börja skolan igen, hoppas bara att jag har hittat rätt den här gången. Att kämpa med Uppsala tog verkligen på mina krafter, men nu kommer jag ha nära till skolan, så det blir nog bra :))

I followed the voice you gave to me, but now I've gotta find my own

Har flera gånger hört min syster som pluggar miljö prata om detta och läste på lite själv, och tänkte kolla med er. Vet ni hur dåligt det är för miljön med jätteräkor?

Här kommer några anledningar till varför vi inte ska köpa hem jätteräkor, scampi och tigerräkor:

- När man anlägger räkodlingar hugger man ner viktig mangrove* som inte längre kan skydda befolkningen mot tsunamis, orkaner och jorderosion.

- Dessa räkdammar användas bara ett par år, sedan är jorden förbrukad och kan inte användas igen. Då måste nya dammar användas och mer mangrove förstörs.

- När man hugger ner mangrove förstörs enormt viktiga ekosystem där tropiska fiskar lever.

- Räkdammarna hindrar den lokala befolkningen att ta sig ut i havet och fiska, människor som bor vid kusten måste överge sina hem för att ge plats åt räkodling.

- Inte nog med det ovanför så läcker antibiotika och kemikalier ut i naturen, bara för att få en effektiv produktion..

- I dessa räkfabriker är barnarbete vanligt och det finns inget skydd mot alla kemikalier. Dessa förhållanden är alltså inte okej!

Det finns inga ekologiska jätteräkor för KRAV och MSC vägrar märka dem, och jag förstår varför. Offrar du din sushitallrik med räkor för miljöns skull eller lever du i din egen värld och skiter i att miljön blir förstörd och äter den och njuter?

* Som mangrove betecknas olika träd och buskar som lever i tropiska eller subtropiska kustregioner.

Klicka här om du vill läsa mer om detta: http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/hav-och-fiske/fiske-i-syd/mangrove/

But there's a side to you that I never knew


Ska bädda ner mig i sängen med lite kvällsmål i form av grekisk yoghurt med färska hallon och solrosfrön, min nya Hälsa och Fitness tidning och andra säsongen av Glee :))

Wake up happy


Ekologiskt fullkornsbröd med keso blandat med linfrön/kiwi + avocado/äggröra/salt.

What you do today, can improve all your tomorrows

Frukost

Många har svårt att äta direkt när de vaknar, men jag längtar efter frukosten varje dag. Det är jätteviktigt för våra kroppar att få i oss mat när vi vaknar, då vi inte har ätit på många timmar och vi måste få igång vår metabolism. När du äter frukost så blir du pigg och kommer orka dagen som är framför dig.

För att få igång hjärnan och orka med skola/jobb, är det viktigt att äta något kolhydratrikt till frukost så att hjärnan får den energi den behöver. Jag brukar satsa på havregrynsgröt eller rågbröd/surdegsbröd/fullkornsbröd (utan tillsatt socker/sirap). Men annars kan man satsa på en hemmagjord musli (de i affärerna är ofta fulla med socker!) som man har över yoghurten tillsammans med lite bär (blåbär, hallon, björnbär). Om vi inte får i oss några kolhydrater på morgonen blir vår reaktionsförmåga och uppfattningsförmåga sämre, vårt minne försämras och vi har svårt att koncentrera oss, vilket resulterar i sämre resultat/betyg i skolan och sämre prestation på jobbet.

Men det är självklart inte bara kolhydrater vi ska få i oss till frukost. Nej, det viktiga är att kombinera kolhydrater, fett och protein. När det gäller fett är det avocado som är favoriten i mina frukostar, men det är ju viktigt att variera sig så att strö nötter eller frön över sin havregrynsgröt är ett bra alternativ, eller att ha makrill eller lax på mackan är också en toppenkälla till bra fett (och omega-3!).

När det kommer till proteindelen så syns den mycket i mina frukostar. Ägg, keso, skinka, yoghurt eller tonfisk (är gott tillsammans med majs eller keso!) är bra protein.

Vissa har ursäkter till varför de inte äter frukost, antingen har de ingen aptit på morgonen eller så har de inte tid för frukost. Men med de hälsofördelar som kommer när man äter frukost, så ska det inte finnas några ursäkter. Vem vill inte vara pigg och prestera bra i skola/jobb?! Frukosten hjälper oss dessutom att hålla vikten, då vi undviker småätande under dagen och håller oss oftast mätta fram till lunch. Annars tar vi oss ett hälsosamt mellanmål till skillnad från de som skippar frukosten och måste få i sig snabb energi i form av godis och läsk.

Sedan finns det de som äter frukost - men som äter fel. Cornflakes, vitt bröd, oboy osv, är inte bra frukostalternativ! Detta kommer också resultera i att man kommer vilja äta något sött under dagen för att ens blodsocker sjunker så lågt efter alla dessa snabba kolhydrater som kroppen inte mår bra av.

Så satsa på en frukost med långsamma kolhydrater, bra fetter och protein som kroppen mår bäst av.

Inspireras gärna av mina frukostar --> http://jessicalinda.blogg.se/category/dagens-frukost.html

Om du redan har tittat igenom där så kommer här lite inspirerande bilder.








bilder: weheartit

Gör det till en vana att gå upp lite tidigare än vanligt för att äta en god och hälsosam frukost :)

Until you kissed my lips and you saved me


Lunch idag, grekisk sallad :) (tomater, gurka, rödlök, fetaost + olivolja, salt, peppar, oregano). Mums!

Ska strax in mot stan för en fika med Katarina, och ikväll ska jag fortsätta maxa Glee avsnitt (är helt fast haha), och mumsa på lite B&J Cookie Dough som väntar i frysen.. Hehe. Är ledig fram tills helgen, skönt :)

You and me together, nothing is better




Frukost. Grekisk yoghurt med kiwi och solrosfrön + Ekologiskt fullkornsbröd med keso och gurka.

When I lay with you I could stay there, close my eyes, feel you here forever






When life gives you a hundred reasons to cry, show life that you've got a thousand reasons to smile


Hemmagjort fröknäckebröd med avocado/keso och keso/räkor/dill.

Why wait until tomorrow?


Idag har jag bakat fröknäckebröd. Lånade receptet från min vän Karin :)

2 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl pumpafrön + lite solrosfrön
4 dl vatten

Blanda allt och vänta 3 h tills blandningen blivit geleaktig. Bre ut allt på en form med bakplåtspapper och toppa med salt. Låt stå i ugen på 150 grader i 1,5 h, men öppna luckan då och då för att släppa ut fukt. Skär sedan upp i bitar och låt brödet stå och svalna.

Förutom att det här knäckebrödet är gott innehåller det viktiga omega-3 fettsyror, som finns i alla dessa frön fast i störst mängd i linfröna.

Det här kommer bli mitt frukostbröd imorgon :)

You're beautiful

Healthy food inspiration♥


















bilder från tumblr.

Mmmm. I love eating healthy food! Jag inspireras mycket av bilder på hälsosam mat, det ger mig nya idéer hur jag ska äta och hur jag kan kombinera olika livsmedel.

Just do it. Then do it again.


Kvällsinspiration.

Alla har vi olika mål i livet, men när det gäller träning och kost, så handlar det ofta om att bara ta tag i sig själv and just do it. Att bli hälsosam och leva ett hälsosamt liv är lättare än man tror, det handlar om att bryta dåliga vanor, hålla sig positiv och kämpa. När man brytit en dålig vana, är det lättare att ta tag i en annan.

Det kan handla om att sluta röka, gå ner i vikt, börja träna oftare, börja äta frukost med mera. Det viktiga är dock att aldrig ge upp och inte hamna i de dåliga vanorna igen. Men som vi vet så är det många som dras tillbaka till sina ohälsosamma vanor och tänker att de inte kommer klara av att ta tag i dem igen. Om det händer, stanna upp ett tag, inse att du bara har en enda kropp och vad du gör med den idag, kommer påverka dig hela livet. Inse att dina ohälsosamma vanor inte är bra för dig och försök igen. Om du sedan misslyckas ännu en gång, ge aldrig upp, håll dig positiv och försök på nytt. Alla kan vi lyckas med vad vi vill uppnå, bara vi tror på oss själva. Det gäller inte bara träning och kost, utan hela vårt liv. Just do it. Then do it again.

What a feeling, feels like I'm on top of the world


Mellanmål från idag. Banan och passionsfrukt toppad med kokosflingor. Gott!

And I don't know why I can't keep my eyes off you








summerinspiration♥

Har varit så himla grått i Sverige senaste veckan, men dessa fina bilder från tumblr gör mig på bra humör :)

I can't keep up and I can't back down, I've been losing so much time


Dagens frukost. Rågform med avocado, löskokt ägg och salt. Grönt te.

You had my heart inside your hand


Gah, så himla typiskt att bli förkyld när man kommit från värmen.. Äter mycket c-vitamin och gör mitt bästa för att bli frisk så fort jag kan igen. Sitter just nu och äter en liten skål med kiwi toppad med kokosflingor och krossade linfrön, och till det grönt te :) Hälsosamt kvällsmål.

Put your troubles aside, and start living


Frukost i mitt hjärta. Rågform med keso och kallrökt lax med citron te. Mmmm :)

Santorini

Santorini miniguide för utflykter som jag gjort och hade velat göra.

-Vulkanen Nea Kameni + bada i varma källor + besöka ön Thirassia
gick på 30 euro/person. En riktig upplevelse som jag rekommenderar er att göra om ni åker till Santorini.


- Solnedgång i Oia. Vi tog lokalbussen för att komma dit (alla taxibilar strejkade den dagen), så det tog lite över en timme för att ta sig från Perissa till Oia. Vi var tvungna att byta buss i Fira, men det var smidigt och billigare än taxi. Solnedgången var riktigt fin och något man inte bör missa! Vi valde att sätta oss och äta middag samtidigt som vi såg solnedgången, riktigt mysigt!


Förutom detta finns det en hel del man kan göra i Santorini som vi dock inte hann med/orkade göra.

- Red beach + white beach. Två stränder som ligger ganska nära varandra, men som är svåra att ta sig till utan bil. Och eftersom ingen av oss har körkort så skippade vi oss att ta oss dit. Red beach är en vacker röd stenstrand. Den ligger i Akrotiri. Från red beach kan du åka båt till den mindre stranden White beach. White beach passar dig som vill snorkla!

- Vlychada Beach. Ligger en bit söderut från Perissa/Perivolos. Stranden är fridfull, och bredvid ligger en liten charmig hamn.

- Fira. Huvudstaden med fina byggnader och även här kan man se solnedgången, men inte lika bra som i Oia. Här stannade vi bara för att byta buss, men det fanns mycket fler restauranger och mer folk i huvudstaden än nere i Perissa. Hotellen ligger på bergsluttningen och vissa har utsikt över vulkanen. För fin utsikt, men inte så nära till stranden, boka hotell i Fira.

- Snorkling och dykning. Det ska finnas många bra ställen för dykning i Santorini. Passa på om ni gillar sånt :) Jag vet dock inga priser eller så, men det verkar vara populärt!

Dessa saker hann vi då inte med, men jag hade gärna besökt ställena om vi hade haft tillgång till bil. För att läsa mer om Santorini, kan ni läsa Frida Grahns guide, då hon hann besöka mer än vad jag och min pojkvän gjorde.


We're only here, we're only here, we're only here on borrowed time


Frukost :) Rågform med philadephia och kallrökt lax.

Eh, eh, wish he never looked at me that way


Frukost. Rågform med avocado/skinka och avocado/körsbärstomater/salt. Apelsinjuice.

I'm a dreamer


Hittade ganska oväntat en svart drömfångare i Santorini. Love it!

Put a smile on your face


Dagens frukost: Rågform med keso/skinka och keso/avocado med ett glas apelsinjuice.

Vet ni vad? Idag fick jag besked om att jag har kommit in på Idrottshögskolan i Stockholm. Jag ska bli idrottslärare! Kom in på mitt förstahandsval, är så himla glad! :)

Perissa, Santorini.

Tänkte börja med att skriva om staden vi bodde i, Perissa.

Hotell: Vi bodde på Gardenia, som låg ca 200 m ifrån stranden och alla restauranger och shoppingställen. Hotellet var litet och mysigt och perfekt för avkoppling. Poolen var stor och det fanns alltid solstolar lediga, jag sprang ändå upp tidigt på morgonen för att se till att vi skulle få bästa platserna, vilket vi alltid fick hehe :) Vi var de enda svenskarna som kom med flyget som skulle till Gardenia, men det dök upp fyra svenskar senare i veckan med ett annat flyg, annars var det bara britter som besökte hotellet. Men de låg ofta under parasoll och skyddade sig från solen, inte undra på att vi fick bästa platserna där solen stekte som mest.. Frukost ingick när vi bokade biljetterna, men det var inte mycket att hurra för, vi åt där bara 2 gånger, annars åt vi ute vilket var godare. Vi fick ett mysigt rum som hade utsikt över poolen. Rummet hade tre sängar, liten köksvrå med kokplatta och kylskåp, och badrum med dusch (som var det enda dåliga med hotellet egentligen). Det var antingen för kallt eller för varmt och strålen var riktigt svag, så att duscha var inte så kul haha.

Stranden:
En 5 km lång svart lavastrand, fin men gick inte att bada i havet på grund av stora klippstenar som var hala och vassa. Vi försökte ta oss in i vattnet, men jag vågade inte på grund av att jag inte ville halka och göra illa mig. Vilket jag såg en del göra! Vissa människor gick in med speciella badtofflor men vi kände att det var en onödig avgift. Så badade vi nåt alls i havet? Ja. Vi tog en strandpromenad på kanske 2 km för att komma till ett område som heter Perivolos. Där fanns det svart lavasand i vattnet, och vi passade på att doppa oss. Problemet där var bara att det var avgifter för solstolarna, vilket det inte var vid Perissa området nära oss, men vi betalade för solstolar en dag för att vi ändå hade gått så långt. Så på grund av de hala stenarna i vattnet, så var vi inte vid stranden mer än 3 gånger. Lite synd, men vi orkade inte ligga vid stranden utan att doppa oss, vilket man måste göra då och då, då det var riktigt varmt!

Väder: 30-35 grader under dagen, vindstilla för det mesta och massa sol. Underbart! Kvällarna var också varma, dock blåste det lite vissa kvällar, men det kände man knappt av.

Restauranger: Fanns en hel del att välja på, vi provade lite olika men sista dagarna gick vi hela tiden till vår favorit Aqua som hade riktigt god mat. Gå dit om ni har vägarna förbi Perissa :)

Shopping: Fanns några småbutiker som hade souvenirer, kläder med mera. Jag hittade lite småsaker som jag kanske visar senare. Vissa saker var billiga andra inte. Beror på vad man letar efter.

Fest/uteställen: I Perissa var det inget party party, fanns några barer med karaoke och sånt där, men inga partyställen direkt. För att festa åker man upp till staden Fira! Vi åkte ju inte för att festa, utan vi ville verkligen ha ett lugnt ställe så det passade bra för oss att det var så.

Jag gillade Perissa, men man tröttnar ganska fort på samma miljö. I nästa inlägg tar jag upp lite mer allmänt om Santorini, och vad man kan göra för utflykter där med mera! :)



Look at you, look at you, be my sweetie, be my honey tonight


Jag kommer sakna lata varma dagar vid poolen.. Igår hann vi i alla fall med att sola några timmar innan vi åkte mot flygplatsen och hem till kära Sverige. Santorini var väldigt fint, men stället hade både sina plus och minus! Ska skriva en liten sammafattning senare :)

Pull me close, strip me down, hold me tight now


Dagens frukost: Färsk mörk fralla med keso och avocado + ett glas Bravo apelsinjuice. Startade även dagen med att uppdatera mig med lite mode i form av tidningen Style By.

Tråkigt väder här hemma i Sverige! Minst 15 grader kallare än vad vi hade i Santorini, så nu sitter jag och fryser här haha. Men ska snart börja fixa massa hemma i form av tvätt och städning, sånt där tråkigt som man måste fixa när man kommit hem. Men på ett sätt är det ändå skönt att vara hemma. Nu väntar inga resor på ett tag, men det blir troligvis två resor i höst i alla fall :) Men tills dess så ska jag njuta av den svenska sommaren!

Spread my wings out into the dark, I'll fly away on a trip to your heart



Sista kvällen i Santorini. Topp med spetsdetaljer från Forever 21, högmidjade shorts från American Eagle och sandaler från Din sko.

For tonight it's just the two of us

Näst sista dagen på Santorini startade vi dagen med frukost på Aqua. Vi åt jättegoda pannkakor med färska jordgubbar och vit choklad. Lunch och middag blev det också på Aqua och jag tog då en sallad med tonfisk och ägg till lunch och sedan en sea food mix spaghetti till middag. Gott!





Love you honey!

We miss you, we miss you, we miss you



Topp från Ginatricot, högmidjade shorts från American Eagle och vita Converse.

What are words

Iförrigår hade vi en chilldag vid poolen (berättar senare varför vi inte spenderar så mycket tid vid stranden!). Vi åt sedan lunch och middag på Aqua. Stammisar där nu haha. Men det är så himla god mat där, svårt att bli besviken! :)
Mango daquri :)
Nu ska vi strax lämna hotellet och åka mot flygplatsen, uppdaterar hemma i Sverige igen!

Born this way

Kort blommig klänning från Forever 21, hjärthalsband från SNÖ of Sweden och klackar från Nelly.

Volcanathon

Iförrigår åkte vi på en utflykt här på Santorini. Vi åkte till vulkanen Nea Kameni, som haft historiens starkaste utbrott och är en av världens största. Den hade sitt senaste utbrott 1950.

Vi åkte med buss från hotellet till en hamn där vi tog en båt ut till vulkanön. Vi vandrade upp över 1,5 km och det var varmt och jobbigt men riktigt coolt. Sedan gick vi ner för att ta båten vidare mot de varma källorna som ligger mellan den stora delen av vulkanön Nea Kameni, och den lilla delen Palea Kameni. Där hoppade vi i vattnet som var 10 m djupt och simmade ca 200 m för att bada i de varma källorna. När vi väl kom fram var vattnet rött och väldigt varmt, en riktig upplevelse! Vi simmade sedan tillbaka och såg, som vi hade blivit varnade om innan att våra badkläder hade färgats röda av vattnet (insidan av badkläderna där det är vitt). Men som tur hade de ju sagt det till oss innan, så jag hann köpa en billig bikini för 10 euro för att inte smutsa ner mina fina bikinisar jag hade med mig. Märkte dan efter att mina toppar färgats lite orangeröda också.. inte så kul, men det beror nog på att jag färgade håret strax innan vi åkte och att det blev en kemisk reaktion. Bara att fixa till när jag kommer hem, så det är ingen fara liksom..
Efter de varma källorna tog båten oss till ön Thirassia, där vi hade 2 timmar på oss att titta runt och äta lunch. Det var ingen stor ö, så vi satte oss bara och åt riktigt god grillad calamari. Efter de två timmarna var det dags att åka mot hamnen igen, trötta efter vandringen och simningen.. När vi väl kom hem på kvällen vilade vi och sedan drog vi ut och åt på favoritstället Aqua.
Jag rekommenderar er verkligen att göra den här utflykten om ni nångång besöker Santorini! :)
Vulkanen!
På toppen av vulkanen.
Varma källorna ligger där det är rött vatten :)
Ön Thirassia.
Jag provade en B&J smak som jag inte provat innan. Brukar inte gilla chokladglass så mycket, men den här var god!
Min goda sea food mix spaghetti.

I like the way you love me

Iförrigår såg jag ut såhär när vi gick ut på kvällen. Blommig jumpsuit från Forever 21, rosa fjäderörhängen från Forever 21 och sandaler från din sko.

Today I don't feel like doing anything

I förrigår startade vi dagen med pannkakor med jordgubbar och grädde igen. Såå gott. Efter det blev det några timmar vid poolen för att bättra på brännan och flyta runt på madrassen i poolen. Eftermiddagen spenderade vi på sköna solstolar på stranden med en smirnoff och öl i handen. Kan nästan inte bli bättre!
På kvällen gick vi och åt på "The Volcano", och blev riktigt missnöjda.. Rekommenderas INTE! Men annars har vi haft tur med maten och varit riktigt nöjda :)

And I took his heart when I pulled out that gun

Har invigt många nya plagg från USA här. De här klänningen ovanför är från Forever 21. Jag hittade faktiskt en hel del där, dock fanns det också mycket skit som var i dålig kvalité men har man ögonen öppna hittar man guldklimparna haha.
Imorgon skriver jag mera, ligger efter nu med uppdateringen men ikväll är jag helt slut. Vi var borta på en rolig uflykt hela dagen idag, så nu ska vi chilla på rummet med lite smått och gott och kolla på film och soova. Imorgon ska vi upp tidigt och steka.. mmm älskar det här!

Santorini baby!

Iförrigår spenderade vi hela dagen vid poolen. Jätteskönt! Vi har köpt en flytmadrass så jag chillar galet på den hela tiden hihi.
På kvällen drog vi ut till vår favoritrestaurang här, Aqua, där jag åt en god grekisk sallad (har ätit mycket av det här hehe), och tog oss en drink. Mysigt ställe med god mat och nära till stranden!

Tonight its only you and me

Åhh, vi åt en sjukt god frukost igår på ett ställe precis vid stranden. Crepes med jordgubbar och grädde, och våfflor med jordgubbar och chokladsås. Lyx!
Det ingår frukost på vårt hotell, men det var inte direkt en hit. Mackor med ost och skinka, kokt ägg och yoghurt med cornflakes. Njaa.. inte direkt det man vill äta kanske. Dock åt vi där första dan, men jag tror att vi kommer äta ute de dagarna som är kvar.
Funderar faktiskt på att gå till samma ställe som vi var på igår, de hade ganska mycket gott att välja på. Kanske blir en god fruktsmoothie till frukost idag? Vi får se :)

She moves in her own way

Vill bara visa er min söta cremefärgade klänning från Forever 21 som jag hade på mig häromdan. Love it. Skorna är från nelly, världens skönaste kilklackar!

I will love you forever

Igår firade vi 2,5 år tillsammans. Vi började dagen vid poolen och tog senare en promenad ner till stranden för att chilla där. Jättevarmt här, fan vad jag njuter! Hihi.

På kvällen åkte vi från vårt hotell som ligger i staden Perissa, upp till öns topp till staden Oia. Den staden är känd för att ha en av greklands finaste solnedgångar, så vi satte oss på en restaurang som hade sunset view och njöt av både en fin solnedgång och god mat :)

You and me

Godmorgon! Nu blir det frukost och sedan ska vi hänga vid poolen. Det är så himla lugnt på vårt hotell, knappt några andra än vi som ligger och steker i solen haha. Hörs senare, puss!

Update from Santorini

Hey! Igår kom vi hit till fina Santorini. När vi närmade oss såg man verkligen hela ön från flygplanet, det är ingen stor ö inte, men väldigt mysig :)
Vi landade på eftermiddagen, så vi hann inte sola och bada igår. Så istället fixade vi oss och drog ut och åt en jättegod middag med calamari och tzatsiki och jordgubbssorbet till efterrätt.
Idag har vi haft en superbra dag, men mer om det imorgon! Nu ska vi chilla på hotellrummet med glass och film :)

I love you!



bilder: Tunisien 2010.

Idag den 6 juli firar jag och min andra halva 2,5 år tillsammans. Jag älskar dig mer än allt!!

Side by side, you were sleeping next to me

Hey! Sitter på Starbucks på Arlanda med min baby. Har köpt Elsas mode och njuter av en stor chai latte. Planet går om ungefär en timme! Woho. Santorini here we come!

But tonight we're alright, so hold up your lights, let it shine




bilder: google.

Håller på och packar för fullt inför resan imorgon! Kan hända att jag uppdaterar under veckan, men ska först och främst koppla av och tare lugnt. Men annars kan ni förvänta er fina bilder från Santorini när jag kommmer hem! Åker iväg med pojkvännen och är borta 5-12 juli. :)

This one's for you and me, living out our dreams

De flesta av oss har koll på vart man hittar mättat fett, fleromättat fett och enkelomättat fett. Ni som är osäkra kan läsa mitt inlägg om fetter här.

Men vad vet vi egentligen om transfetter?

Transfett bildas när flytande växtoljor "härdas". Härdning är en teknik som man använder inom livsmedelsindustrin för att göra fetter hårdare så att produkterna får önskad sprödhet, fasthet och smältpunkt --> vilket ska öka hållbarheten.

Vid härdning omvandlar man på kemisk väg det nyttiga omättade fettet till mättat fett --> vilket är onyttigare. Om oljorna härdas fullt ut omvandlas alla omättade fettsyror till mättade. Ofta avbryts härdningen innan dess --> då bildas transfettsyror.

De flesta transfetterna är producerade på det här sättet, men det finns undantag där transfett förekommer naturligt och det är i mejeriprodukter (smör, grädde, ost) och kött från kor och får. 

Vad är det då som gör transfett så dåligt?
Transfett höjer halten av det onda LDL-kolesterolet i blodet och minskar halten av det goda HDL-kolesterolet (likadant är det med mättat fett). Det här ökar i sin tur risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt vetenskapliga studier ökar transfetter större risk för hjärt- och kärlsjukdomar än motsvarande mängd mättat fett.

Studier från 2008 pekar på att ett högt intag av transfett även kan vara kopplat till ökad risk för bröstcancer och prostatacancer. Det diskuteras också om transfett skulle kunna öka risken för typ 2 diabetes och allergier.

De flesta svenskar äter ca 2 g transfett per dag. Det är den mängd som WHO anser att man högst bör äta varje dag. Men av det mättade fetter äter vi 30-40 g varje dag, vilket är 10-15 g mer än rekommenderat. Så även om transfett är farligare än mättat fett, har det mättade fettet mycket större betydelse för vår hälsa, eftersom vi äter så mycket mer av det.

Det diskuteras om industriellt bildat transfett är farligare än naturligt transfett. Utifrån de vetenskapliga studier som finns verkar det inte som att det är någon skillnad mellan hur naturligt transfett och industriellt transfett påverkar kroppen.

Industriellt framtagna transfetter hittar man i kakor, kex, bakverk, snabbmat, friterad mat, paj, rån, bullar, glass, chips och halvfabrikat. Undvik att handla varor som har följande ingredienser: delvis härdad rapsolja, delvis härdat vegetabiliskt fett, hydrogenerad vegetabilisk olja, hydrogeniserad vegetabilisk olja, hydrogeniserat vegetabiliskt fett, härdad palmolja, härdad vegetabilisk olja, härdat kokosfett, härdat raffinerat vegetabiliskt fett, härdat vegetabiliskt fett, ohärdad palmolja, raffinerat vegetabiliskt fett, härdad solrosolja. Denna lista är dock inte helt fullständing, eftersom det förekommer variationer både av ordet härdat och olika typer av oljor och fetter.

Enligt de föreskrifter som finns ska det framgå i ingrediensförteckning om en produkt innehåller härdat fett. Däremot finns inget krav på att tillverkaren måste ange om fettet är delvis härdat eller fullhärdat. Beteckningen "delvis härdat fett" innebär att det kan ingå transfett av varierande mängd. Fullhärdat fett, det vill säga fett som har härdats fullt ut, innehåller inte transfett.

Genom att baka och laga mat själv så har du lättare koll på vad du får i dig. Halvfabrikat liksom att äta ute ökar risken för att få i sig transfett. Utomlands är risken nästan dubbelt så stor som i Sverige. Läs alltid på innehållsförteckningen och se upp med de olika märkningarna jag tog upp tidigare!


Pommes frites är inget vi bör äta..


There's a fire starting in my heart



Två shoppingfynd från gårdagens shopping. Förutom kavajen och det gula linnet, fick även ett annat gult linne, och en honey bronze olja från The Body Shop följa med hem. Fyndade hälften på sommarrean som är nu :)

Are you just gonna stand there and watch me cry?




Amerikansk frukost på Lindy's. Jag hittade en favorit i menyn och det var cream cheese bagels med kallrökt lax, tomater och lök. Gott! Jag var inte lika förtjust i de amerikanska pannkakorna som papi och sis..

Nu ska jag försöka sova, jobbar imorgon 10-14, och sedan blir det dejt med pojkvännen, då vi ska se Transformers 3 i 3D. Kanske blir utgång med några vänner efter det också, så tror jag behöver få lite sömn om jag ska orka morgondagen. Gonatt!

You'll be the one to break my heart in two















Inspiration från My Blomqvist. Mina favoriter är bild nummer 2 och 10.

I'll be waiting for you


Köpte tre nya sportbh:ar i USA. Hittade de på Old Navy, Forever 21 och Lady Footlocker. Gillar när det är färgglatt!

Someday, I'm gonna steal your heart


Frukost. Solrosrågbröd med makrill i tomatsås + keso och ett glas med iskallt vatten.

RSS 2.0