There are no "tricks". There is only working hard, eating right and knowing that you can do whatever you decide to do.

Har haft riktigt jobbig träningsvärk i vaderna från träningarna den här veckan. Det jag brukar göra vid träningsvärk är att gå och träna, då det oftast försvinner fortare då, i alla fall för mig, eller så strechar jag där det gör ont, och som nu då har jag använt tigerbalsam för att det gjort så ont. Men det här är vad som funkar för mig, hur brukar du göra?

Vad är egentligen träningsvärk?


Träningsvärk är muskelsmärta som är en följd av träning när man belastat sina muskler med ovana övningar och rörelser på ett nytt och intensivt sätt. Träningsvärk får man ofta när man håller på med excentrisk belastande träning (kallas även negativ styrketräning). Det är den delen i övningen där man sträcker ut muskeln och muskeln ansträngs på ett bromsande sätt. Motsatsen till excentrisk träning är koncentrisk.

Träningsvärk är något som drabbar både välträndae och otränade, och oftast känner man av själva belastningen i en-två dagar. Det tar högst en vecka innan värken är helt borta.

En felaktig uppfattning som finns om träningsvärk är att streching minskar träningsvärken. Det känns ofta skönare, men det gör inte att den försvinner, som sagt det gör den av sig själv. Visste ni t.ex. att för hård streching kan ge träningsvärk?

Streching och rörlighetsträning är för övrigt positivt, dels för att bibehålla och öka ens rörlighet, och även för att öka sin idrottsprestation och för att minska skaderisken.

Går det att förebygga träningsvärk?

Ju mer kroppen vänjer sig vid nya rörelsemönster, desto mindre blir risken för att drabbas. Koordinationen blir bättre, och utsatta muskelgrupper överbelastas inte på samma sätt som innan. Något man kan tänka på är att undvika tung träning i samband med nya övningar, att alltid värma upp ordentligt, stretcha (inte för hårt!) och gradvis öka sin träningsintesitet.  Detta kommer bidra till bättre muskelkoordination och förebygger därmed både träningsvärk och skador.

Visste ni att kosten spelar en stor roll i det här sambandet också?

För att våra muskler ska klara av att arbeta optimalt behöver vi tillräckliga mängder av kalcium och magnesium. Vi måste själva tillföra de mineralerna via mat och dryck. Brist på kalcium och magensium kan ge problem med muskelkooordinationen och risk av att drabbas av kramp och träningsvärk ökar.

I vilka livsmedel hittar vi kalcium och magnesium?

Största mängden kalcium finns bland annat i mejeriprodukter som ost och mjölk. Det finns också i frön (särskilt i sesamfrön och solrosfrön), spannmål (t.ex. havre och råg) och färska grönsaker.

Magnesium finns framför allt i gröna grönsaker (t.ex. spenat och broccoli), ärtor och bönor, fisk, kött, spannmål och i bananer.

Så som jag sagt flera gånger innan, kosten påverkar oss så mycket mer än vi tror.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0