"I never regret it when I do it, but I always regret it when I don't."


Hur många av er har varit aktiva idag? Det svenska livsmedelsverket rekommenderar oss att vi ska vara aktiva minst 30-60 min per dag. Intensiteten bör vara åtminstonde måttlig, t.ex. i form av en rask promenad. För bättre hälsoeffekt är det bra om vi ökar på intensiteten och längden.

De allra flesta av oss har nog hört det här, men det många nog inte tänker på är att det ska vara just i form av en intensitet som ökar vårt flås och som får oss att andas häftigare. En långsam promenad till affären och tillbaka är alltså inte det som menas, även om en långsam promenad är bättre än ingen.

Forskning har visat att vi blir mer stillasittande och det ökar risken för övervikt, bukfetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. För att motverka dessa sjukdomar räcker det alltså att vara aktiv minst 30-60 minuter per dag.

Våra kroppar är byggda för att röra på oss, och blir vi för stillasittande och glömmer bort motionen måste vi en dag avsätta tid för sjukdom. Och vem vill det när det är så lätt att bara ta sig utanför dörren och motionera? För det första är det gratis att ta en promenad, och man behöver alltså inte åka till ett gym eller liknande för att få de viktiga 30-60 minuterna per dag.

Jag tycker dock att promenader blir tråkiga i längden och bör kompletteras med annan träning, dock har inte alla samma förutsättningar. Jag kan också tycka att vi ska försöka vara aktiva mer än detta, man ska som sagt känna av att det har varit lite jobbigt. Det är då kroppen verkligen kommer igång och arbetar! När vi rör på oss ökar blodcirkulationen och cellerna kan ta upp mer syre. Kroppen kan då lättare ta hand om förhöjda blodfetter och stresshormoner, som t.ex. adrenalin och kortisol. Mindre stresshormoner avlastar hjärtat och förbättrar humöret och sömnen.

Vi ska inte glömma bort att hjärnan också påverkas på flera sätt när vi är fysiskt aktiva. Bland annat så frigörs signalsubstanser som dopamin och serotonin, som motverkar depression och smärta. När vi är fysiskt aktiva frigörs också endorfiner, som kallas "kroppens eget morfin" som kan hjälpa oss att känna oss nöjda och belåtna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0