Nothing is impossible with you by my side

För att skydda våra kroppar mot fria syreradikaler måste vi få i oss antioxidanter med maten. ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) är det vanligaste måttet idag för att mäta ett födoämnes förmåga att skydda mot de fria syreradikalerna. Ett högt värde ger mer skydd än ett lågt. Det finns idag inga rekommendationer om hur mycket vi ska få i oss dagligen, men det talas om ca 3000-5000 enheter per dag.

Allra högst ORAC-värden har frukter och grönsaker, framför allt bär som har starka färger och mycket skal i förhållande till fruktköttet.

ORAC-värden per 100 g för olika födoämnen:

Frukt och bär
Katrinplommon 5770
Granatäpple 3307
Russin 2830
Blåbär 2400
Jordgubbar 1540
Hallon 1220
Plommon 949
Apelsiner 750
Röda druvor 739
Körsbär 670
Kiwifrukt 602


Grönsaker
Grönkål 1770
Spenat 1260
Brysselkål 980
Broccoli 890
Röd paprika 710
Lök 450

Choklad
70 % kakao 13120

Som vi ser toppar choklad listan med sitt höga ORAC värde. Därför kan vi njuta av några bitar mörk choklad, utan att känna ångest, och på köpet få i oss en stor mängd antioxidanter!

Högt på listan toppar ju även olika frukter och grönsaker, så ladda din kropp med dessa hälsobringade antioxidanter så ofta du kan. En härlig fruktsmoothie på olika bär blir med andra ord en riktig antioxidantbomb!

Det bästa är att ju fler färger och olika antioxidanter du blandar desto starkare blir den skyddande effekten. En del av dessa är dock fettlösliga, så det är bra att alltid äta lite nyttigt fett samtidigt för att kroppen ska kunna ta upp dem. Annars är risken att de passerar rakt genom kroppen utan en hälsosam effekt. Satsa på lite nötter eller varför inte blanda in en avocado i din smoothie? Eller om du inte vill det, så kan du blanda en smoothie med både bär och naturell yoghurt, då yoghurt är så kallad "supermat".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0