The scars of your love, they leave me breathless

Det finns en del mat som innehåller extra mycket näring och som är extremt nyttiga. Sån mat har fått namnet supermat.

Det som skiljer supermat från annan mat är att de har ett väldigt högt näringsinnehåll i förhållande till den energi som råvaran ger, plus att de är fulla av vitaminer, mineraler och antioxidanter! Genom att äta supermat varje dag ökar du dina chanser till att leva ett långt och friskt liv. Låter superbra va? :)

Det finns en hel del mat som klassas som supermat, men jag tänkte ta upp ett bär som de flesta av oss nog inte har smakat (inte ens jag, hehe).

Acai
är det bäret jag ska prata om.
Acai är väldigt rikt på antioxidanter som hjälper kroppen att stärka immunförsvaret men det innehåller även vitamin C och E och järn. Bäret innehåller också mycket fibrer och omega-6 och omega-9 fettsyror.

Vad finns det då för speciella fördelar med Acai?
Acai har ett väldigt högt ORAC-värde (högre än blåbär och gojibär!). De höga halterna av fibrer hjälper matsmältningen samt tarmfunktionen. Det sägs även att Acai angriper cancerceller och enligt studier kan de även ge en ökad sexlust. Acai stimulerar även blodcirkulationen och är bra för hjärta och kärl.

Acai ska helst ätas färsk för att man verkligen ska tillgodose sig alla viktiga näringsämnen. Men färsk Acai kan vara svår att få tag på i Sverige så här säljs det i pulverform eller som kapslar. Pulvret passar utmärkt att blanda i smoothies i juicer eller strö på gröt. Kapslar sväljes hela för ett dagligt tillskott av näring och energi. Jag skulle dock helst vilja smaka det färskt, och att svälja kapslar känns lite mycket kanske.. Tydligen ska smaken vara en blandning av blåbär och choklad, låter ju ändå gott! Hehe.

Det bästa är ju ändå att äta lite av varje av de olika bra livsmedlena vi har, för att vi ändå då får i oss massor av bra näringsämnen och antioxidanter! Satsa på en varierad och nyttig kost! :) Det finns mer "normala" livsmedel som klassas som supermat också, t.ex. broccoli, yoghurt, blåbär med mera som vi lättare kan hitta. Jag rekommenderar boken "Supermat" av Helena Nyblom för er som vill lära er mer!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0