This one's for you and me, living out our dreams

De flesta av oss har koll på vart man hittar mättat fett, fleromättat fett och enkelomättat fett. Ni som är osäkra kan läsa mitt inlägg om fetter här.

Men vad vet vi egentligen om transfetter?

Transfett bildas när flytande växtoljor "härdas". Härdning är en teknik som man använder inom livsmedelsindustrin för att göra fetter hårdare så att produkterna får önskad sprödhet, fasthet och smältpunkt --> vilket ska öka hållbarheten.

Vid härdning omvandlar man på kemisk väg det nyttiga omättade fettet till mättat fett --> vilket är onyttigare. Om oljorna härdas fullt ut omvandlas alla omättade fettsyror till mättade. Ofta avbryts härdningen innan dess --> då bildas transfettsyror.

De flesta transfetterna är producerade på det här sättet, men det finns undantag där transfett förekommer naturligt och det är i mejeriprodukter (smör, grädde, ost) och kött från kor och får. 

Vad är det då som gör transfett så dåligt?
Transfett höjer halten av det onda LDL-kolesterolet i blodet och minskar halten av det goda HDL-kolesterolet (likadant är det med mättat fett). Det här ökar i sin tur risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt vetenskapliga studier ökar transfetter större risk för hjärt- och kärlsjukdomar än motsvarande mängd mättat fett.

Studier från 2008 pekar på att ett högt intag av transfett även kan vara kopplat till ökad risk för bröstcancer och prostatacancer. Det diskuteras också om transfett skulle kunna öka risken för typ 2 diabetes och allergier.

De flesta svenskar äter ca 2 g transfett per dag. Det är den mängd som WHO anser att man högst bör äta varje dag. Men av det mättade fetter äter vi 30-40 g varje dag, vilket är 10-15 g mer än rekommenderat. Så även om transfett är farligare än mättat fett, har det mättade fettet mycket större betydelse för vår hälsa, eftersom vi äter så mycket mer av det.

Det diskuteras om industriellt bildat transfett är farligare än naturligt transfett. Utifrån de vetenskapliga studier som finns verkar det inte som att det är någon skillnad mellan hur naturligt transfett och industriellt transfett påverkar kroppen.

Industriellt framtagna transfetter hittar man i kakor, kex, bakverk, snabbmat, friterad mat, paj, rån, bullar, glass, chips och halvfabrikat. Undvik att handla varor som har följande ingredienser: delvis härdad rapsolja, delvis härdat vegetabiliskt fett, hydrogenerad vegetabilisk olja, hydrogeniserad vegetabilisk olja, hydrogeniserat vegetabiliskt fett, härdad palmolja, härdad vegetabilisk olja, härdat kokosfett, härdat raffinerat vegetabiliskt fett, härdat vegetabiliskt fett, ohärdad palmolja, raffinerat vegetabiliskt fett, härdad solrosolja. Denna lista är dock inte helt fullständing, eftersom det förekommer variationer både av ordet härdat och olika typer av oljor och fetter.

Enligt de föreskrifter som finns ska det framgå i ingrediensförteckning om en produkt innehåller härdat fett. Däremot finns inget krav på att tillverkaren måste ange om fettet är delvis härdat eller fullhärdat. Beteckningen "delvis härdat fett" innebär att det kan ingå transfett av varierande mängd. Fullhärdat fett, det vill säga fett som har härdats fullt ut, innehåller inte transfett.

Genom att baka och laga mat själv så har du lättare koll på vad du får i dig. Halvfabrikat liksom att äta ute ökar risken för att få i sig transfett. Utomlands är risken nästan dubbelt så stor som i Sverige. Läs alltid på innehållsförteckningen och se upp med de olika märkningarna jag tog upp tidigare!


Pommes frites är inget vi bör äta..


Kommentarer
Postat av: S A N N A S . R U M

Mycket bra tips! Sånt här har jag inte jättebra koll på men nu har jag bättre :) kopierade faktiskt det där med produkter som innehåller dessa ingredienser bör man undvika (:

2011-07-04 @ 12:34:06
URL: http://sannasrum.se
Postat av: Emelie

Sen kanske du inte ska förvirra svenska folket då pommes frites från mcdonalds, burger king INTE innehåller transfetter. Läs på lite innan

2011-08-07 @ 19:22:17
Postat av: Jessica

Det verkar som om du tog åt dig ganska mycket att jag råkade ha en bild på pommes frites från McDonalds.



Vad jag vet så har McDonalds använt sig att oljor som bildar transfetter men bytt olja och då minskat på transfetterna, dock bildas det fortfarande en viss del transfett, dock mindre än innan! Om du har en bra källa som visar att de inte innehåller något alls så får du gärna visa mig.



Dock så handlar det här inlägget inte om McDonalds, men jag förstår ändå inte hur man kan vilja försvara de, för deras mat är skit!



Det handlade om att pommes frites över lag ofta innehåller transfetter och är inte bra för oss. Om du äter på McDonalds eller liknande i USA, så kommer du stöta på transfetter, för de har inte samma lagar som oss här i Sverige.



Industritillverkade pommes frites innehåller nästan alltid transfetter, och det här i Sverige! Det var det jag tänkte på, gud en bild på pommes frites från McDonalds tror jag inte förvirrar det svenska folket.



Hamburgerkedjan McDonalds har tagit till sig av kritiken mot det

höga innehållet av farliga transfetter i sin pommes frites. Senast

under 2008 kommer dagens frityrolja att ha ersatts av en ny, där

andelen transfetter ska vara högst två procent. Tidigare har andelen

varit fem procent i Sverige. Mängden transfetter blir högst

0,5 gram per portion med den nya oljan, som först införs i Sverige,

Norge och Finland.



källa:http://www.svenskraps.se/kunskap/pdf/00519.pdf



2011-08-08 @ 22:40:22
URL: http://jessicalinda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0