What you do today, can improve all your tomorrows

Frukost

Många har svårt att äta direkt när de vaknar, men jag längtar efter frukosten varje dag. Det är jätteviktigt för våra kroppar att få i oss mat när vi vaknar, då vi inte har ätit på många timmar och vi måste få igång vår metabolism. När du äter frukost så blir du pigg och kommer orka dagen som är framför dig.

För att få igång hjärnan och orka med skola/jobb, är det viktigt att äta något kolhydratrikt till frukost så att hjärnan får den energi den behöver. Jag brukar satsa på havregrynsgröt eller rågbröd/surdegsbröd/fullkornsbröd (utan tillsatt socker/sirap). Men annars kan man satsa på en hemmagjord musli (de i affärerna är ofta fulla med socker!) som man har över yoghurten tillsammans med lite bär (blåbär, hallon, björnbär). Om vi inte får i oss några kolhydrater på morgonen blir vår reaktionsförmåga och uppfattningsförmåga sämre, vårt minne försämras och vi har svårt att koncentrera oss, vilket resulterar i sämre resultat/betyg i skolan och sämre prestation på jobbet.

Men det är självklart inte bara kolhydrater vi ska få i oss till frukost. Nej, det viktiga är att kombinera kolhydrater, fett och protein. När det gäller fett är det avocado som är favoriten i mina frukostar, men det är ju viktigt att variera sig så att strö nötter eller frön över sin havregrynsgröt är ett bra alternativ, eller att ha makrill eller lax på mackan är också en toppenkälla till bra fett (och omega-3!).

När det kommer till proteindelen så syns den mycket i mina frukostar. Ägg, keso, skinka, yoghurt eller tonfisk (är gott tillsammans med majs eller keso!) är bra protein.

Vissa har ursäkter till varför de inte äter frukost, antingen har de ingen aptit på morgonen eller så har de inte tid för frukost. Men med de hälsofördelar som kommer när man äter frukost, så ska det inte finnas några ursäkter. Vem vill inte vara pigg och prestera bra i skola/jobb?! Frukosten hjälper oss dessutom att hålla vikten, då vi undviker småätande under dagen och håller oss oftast mätta fram till lunch. Annars tar vi oss ett hälsosamt mellanmål till skillnad från de som skippar frukosten och måste få i sig snabb energi i form av godis och läsk.

Sedan finns det de som äter frukost - men som äter fel. Cornflakes, vitt bröd, oboy osv, är inte bra frukostalternativ! Detta kommer också resultera i att man kommer vilja äta något sött under dagen för att ens blodsocker sjunker så lågt efter alla dessa snabba kolhydrater som kroppen inte mår bra av.

Så satsa på en frukost med långsamma kolhydrater, bra fetter och protein som kroppen mår bäst av.

Inspireras gärna av mina frukostar --> http://jessicalinda.blogg.se/category/dagens-frukost.html

Om du redan har tittat igenom där så kommer här lite inspirerande bilder.








bilder: weheartit

Gör det till en vana att gå upp lite tidigare än vanligt för att äta en god och hälsosam frukost :)

Kommentarer
Postat av: Sofie

Frukosten tycker jag är det godaste målet på dagen, många männinskor äter exakt samma sorts mackor med samma sorts pålägg eller samma yoghurt med samma musli varje dag, inte så konstigt att man tröttnar på frukostar, men sålänge man varierar och lägger ner lite tid på sin frukost så blir det faktiskt dagens bästa mål :)

Postat av: Jessica

Ja, variation gör mycket! :)

2011-07-28 @ 23:22:45
URL: http://jessicalinda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0