Om du aldrig provat hur kan du då vara säker, jag börjar tro att, jag börjar tro att vi kan gå genom eld


Det finns olika hjälpmedel som man kan använda sig av när man planerar en måltid. En av de är matcirkeln som visar de sju olika livsmedelsgrupperna.

Matcirkeln ska se till att vi får i oss alla näringsämnen vi behöver. Om man äter något från varje grupp varje dag så får man en bra variation av näringsämnena.

Man behöver inte äta lika mycket från alla grupperna, bättre att äta mer av frukt och grönt och vara sparsam med margarin och smör!

Matcirkelns grupper är:
- Frukt och bär
- Grönsaker
- Potatis och rotfrukter
- Bröd, flingor, gryn, pasta och ris
- Matfett
- Mjölk och ost
- Kött, fisk och ägg

Frukt och bär: Bra med C-vitaminer, folat och fibrer.
Grönsaker: Ger lite energi, men ofta mättande. Innehåller fibrer, folat, vitamin C och karoten (som i kroppen omvandlas till vitamin A). Bra att välja lite grövre grönsaker (broccoli, blomkål, brysselkål) istället för att fastna vid gurka och isbergssallad. Glöm inte bort att även ärtor, linser och bönor är bra grönsaker som är rika på protein.
Potatis och rotfrukter: Innehåller viktiga vitaminer och mineraler, och är fiberrika. Exempel på rotfrukter: kålrot, palsternacka, rotselleri, morötter.
Bröd, flingor, gryn, pasta och ris: Ger mycket energi, och innehåller även fibrer, B-vitaminer och järn. Kan även bytas ut till fullkornsprodukter. Matvete, couscous, bulgur är andra alternativ i den här gruppen!
Matfett: innehåller fleromättade, enkelomättade och mättade fettsyror i olika proportioner. Här hittar man även vitamin A, D, E.
Mjölk och ost: Kalcium, zink, vitamin B, A, D finns här. För att undvika onödigt fett, välj en mager ost och mjölk med lågfetthalt.
Kött, fisk, ägg: rika på protein, mineralämnen och vitaminer. Kött och fisk stimulerar upptaget av järn från andra livsmedel och det järn som finns i kött tas lätt upp i kroppen. I den här gruppen ingår även lammkött, kyckling och inälvsmat. Charkuterivaror ingår också – välj helst de magra varianterna. Fisk innehåller bra fetter, men folk äter ofta för lite av det, så satsa på att försöka äta fisk 2-3 ggr i veckan!
Vegetariska alternativ: Tofu, quorn, soja.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0