I followed the voice you gave to me, but now I've gotta find my own

Har flera gånger hört min syster som pluggar miljö prata om detta och läste på lite själv, och tänkte kolla med er. Vet ni hur dåligt det är för miljön med jätteräkor?

Här kommer några anledningar till varför vi inte ska köpa hem jätteräkor, scampi och tigerräkor:

- När man anlägger räkodlingar hugger man ner viktig mangrove* som inte längre kan skydda befolkningen mot tsunamis, orkaner och jorderosion.

- Dessa räkdammar användas bara ett par år, sedan är jorden förbrukad och kan inte användas igen. Då måste nya dammar användas och mer mangrove förstörs.

- När man hugger ner mangrove förstörs enormt viktiga ekosystem där tropiska fiskar lever.

- Räkdammarna hindrar den lokala befolkningen att ta sig ut i havet och fiska, människor som bor vid kusten måste överge sina hem för att ge plats åt räkodling.

- Inte nog med det ovanför så läcker antibiotika och kemikalier ut i naturen, bara för att få en effektiv produktion..

- I dessa räkfabriker är barnarbete vanligt och det finns inget skydd mot alla kemikalier. Dessa förhållanden är alltså inte okej!

Det finns inga ekologiska jätteräkor för KRAV och MSC vägrar märka dem, och jag förstår varför. Offrar du din sushitallrik med räkor för miljöns skull eller lever du i din egen värld och skiter i att miljön blir förstörd och äter den och njuter?

* Som mangrove betecknas olika träd och buskar som lever i tropiska eller subtropiska kustregioner.

Klicka här om du vill läsa mer om detta: http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/hav-och-fiske/fiske-i-syd/mangrove/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS 2.0